Breinkennis Helpt organisaties ontwikkelen

Over BreinKennis

Een doelgerichte organisatie, met soepele samenwerking en gemotiveerde medewerkers. Daar doe ik het voor.

Ik geloof dat iedereen graag werkt voor een bedrijf met weinig gedoe. Een goede samenwerking, leuke collega's, inspirerende managers. Je zou een 'Chief Happiness Officer' aan kunnen nemen, maar daar geloof ik dan weer niet zo in. Met alleen blije medewerkers word je als organisatie nog niet perse succesvol. Uiteindelijk wil je groeien (of overleven), je hebt doelstellingen en ambities.

Door het breinvriendelijk maken van je organisatie zorg je uiteindelijk wel voor blije medewerkers, maar je doet veel meer. Je zorgt voor duidelijkheid, je elimineert overbodige rompslomp, je verbetert samenwerking en communicatie. Het resultaat: gemotiveerde, proactieve medewerkers die doelgericht bezig zijn met de juiste werkzaamheden.  

Om dit te bereiken heb ik het model voor Breinvriendelijke Verandering ontwikkeld. Lees hier meer over dit model.

Breinkennis medewerkers
Joke vierkant

Wie is BreinKennis

Ik ben Joke de Vries en ik zie mijzelf als een praktische neurowetenschapper. Mijn doel is om kennis over het brein te gebruiken om organisaties succesvoller te maken. Door te adviseren, inspireren en trainen zorg ik ervoor dat samenwerking soepeler verloopt, dat medewerkers effectiever worden, dat er minder gedoe is.

Ik heb een Master in de Neurowetenschappen afgerond en ben toen aan het werk gegaan als HR adviseur. Ik werkte het liefste 'met de poten in de klei' op productiesites tussen de mannen en vrouwen van productie en maintenance. Die ervaring heeft mij veel geleerd over hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Maar ik heb ook vanuit het hoofdkantoor gewerkt. Heb bij de directie aan tafel gezeten en op strategisch niveau meegedacht.

Ik ken dus de dynamiek tussen het hoofdkantoor en de productielocaties. Dat je van alles kan willen, maar dat productie vaak voor gaat. Dat er druk op de kosten zit en dat er weinig tijd is voor 'alles wat er nog bij moet'. Dat er veel gedaan moet worden voor certificeringen, 'het bevoegd gezag' of (interne) audits. Dat goed technisch personeel lastig te vinden en zeker te behouden is. En boven alles dat dit een complex werkveld is waarin het management zich een weg moet vinden met de juiste prioritering.

De organisaties met overwegend bèta denkende medewerkers hebben mijn hart gestolen. Ik sluit het beste aan bij deze praktische, no-nonsense manier van denken en werken. Ik lever de breinkennis aan om alles makkelijker te maken, maar op een praktische manier. Geen theoretische, niet te volgen verhalen zonder conclusie. Daar kan ik zelf slecht tegen. 

Ik ben blij dat ik met mijn eigen bedrijf bijdraag aan het versoepelen van samenwerking, dat ik management kan ontzorgen, dat er minder gedoe is binnen bedrijven en meer werkplezier.

Vanuit mijn behoefte om oplossingen te vinden, ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de hersenprocessen die ons gedrag sturen. Vaak zijn dit automatische processen, die onze keuzes beïnvloeden zonder dat wij er weet van hebben. Maar het mooie is dat je er wél invloed op krijgt als je weet hoe ze werken en je ze gaat herkennen. Ineens heb je dan een manier om de veranderbereidheid te vergroten, te zorgen dat medewerkers aandacht hebben voor de juiste dingen (en dus minder fouten of ongelukken maken) en dat ze gemotiveerd en proactief zijn. 

Om het voor mijzelf en organisaties overzichtelijk te maken, heb ik het breinvriendelijke organisatiemodel ontwikkeld. Dit model is gebaseerd op de meest recente neurowetenschappelijke kennis en beschrijft hoe je als organisatie kunt bereiken wat ik hierboven omschreef. Het is geen stappenplan, maar een weergave van de 4 elementen waar je als organisatie aan kunt sleutelen om doelgerichter en succesvoller te worden. Een uitgebreidere uitleg van het model vind je hier.

Video's

Opdrachtgevers

 

 

Meer weten over Breinkennis