Breinkennis Helpt organisaties ontwikkelen

Het belangrijke inzicht dat email problemen mij opleverde

Frustratie

Het is maandagochtend, mijn mail ligt eruit. Vrijdagmiddag kwam ik erachter dat ik al sinds woensdag geen mail meer ontvang en alles wat ik verstuurd heb komt één voor één terug. Nu ben ik niet enorm mailverslaafd, maar als zelfstandig ondernemer niet bereikbaar zijn via de mail maakt me toch enorm onrustig. Laat ik maar eerlijk zeggen dat ik 3 nachten onrustig heb gedroomd over het missen van belangrijke mails.

Vorige week lag mijn website er al uit en de week daarvoor kon ik ook niet bij mijn mail. De partij waar ik mijn domeinnaam en mail ondergebracht heb is telefonisch niet bereikbaar, dus ik moest via de website een bericht sturen. Dit heb ik vrijdagmiddag gedaan, maar in de loop van maandagochtend had ik nog geen antwoord. Ik had zelfs geen enkel idee of mijn bericht ontvangen was, of ze ermee bezig waren en hoe ze contact met mij op gingen nemen. Het maakte me nog onrustiger.

Ik zocht contact via facebook (waar ik zakelijk helemaal geen gebruik van maak of wil maken, maar ik had geen andere keuze). Hier duurde het ook even voordat ik een reactie kreeg. Ik kon het niet meer opbrengen om te wachten en zocht contact met iemand in mijn netwerk met verstand van zaken. Ik kreeg direct bericht terug dat hij me over 10 minuten zou bellen om me te helpen. Dat deed hij ook. Hij hoorde mijn gefrustreerde verhaal aan en stelde me gerust dat hij het op kon lossen. We bespraken een aantal opties en nadat ik mijn keuze gemaakt had beloofde hij dezelfde dag nog te regelen dat alles overgezet werd naar Office365. Ondertussen had ik bericht via facebook met onbegrijpelijke abracadabra over het mailprobleem en hoe ik dit op moest lossen. Ik ben best handig met computers maar hier kon ik echt geen soep van koken. Het maakte niet meer uit, ik had al iets geregeld. Ik merkte dat ik weer rustig was. Er was nog niks opgelost, maar ik had duidelijkheid, vertrouwen en ik wist waar ik terecht kon met vragen.

Toen het hele gebeuren achter de rug was en ik weer vrolijk kon mailen realiseerde ik me dat ik de afgelopen dagen heb ervaren waar ik organisaties altijd voor waarschuw. De onduidelijkheid waar ik in verkeerde, het gebrek aan vertrouwen en de onmacht doordat ik geen controle had over de situatie zorgden ervoor dat ik onrustig was en hierdoor minder effectief. Die onrust werd veroorzaakt doordat het bedreigingssysteem van mijn brein actief was en dat kostte me veel energie. Ons bedreigingssysteem is een systeem in onze hersenen dat ons helpt overleven door ons te waarschuwen voor alles wat onze overleving potentieel in gevaar kan brengen. Wanneer dit systeem actief is haalt het energie weg bij de prefrontale cortex om ons klaar te maken om te vechten tegen, of weg te vluchten van deze bedreiging. Ik heb mijn prefrontale cortex continu nodig tijdens mijn werk. Dit deel van de hersenen helpt mij plannen, nieuwe concepten begrijpen, informatie verwerken etc. Aangezien ik bezig ben met het voorbereiden van lessen voor een module Verandermanagement kan ik dit hersendeel goed gebruiken. Maar zolang ik me bedreigd voel komt hier niks van terecht. Voor ons brein zijn onduidelijkheid, gebrek aan vertrouwen en afwezigheid van controle enorme bedreigingen. Ik adviseer bedrijven die in een verandertraject zitten ook altijd om hier aandacht aan te besteden. Met een actief bedreigingssysteem functioneren we als mens heel slecht. De afgelopen dagen heb ik dit aan den levende lijve ondervonden. Er is niets zo waardevol als persoonlijke ervaring…