Eigenlijk bestaat het helemaal niet, multitasken. Althans niet als je daadwerkelijk denkt dat je in staat bent om 2 dingen tegelijkertijd te doen met evenveel aandacht. Vanuit het brein gezien is multitasken niets anders dan heel snel wisselen tussen één taak en de ander, en weer terug. Het is de vraag waarom we het nog proberen, want het is al veelvuldig bewezen dat het veel effectiever is om één taak af te ronden voordat je het volgende oppakt. Bovendien kost dit ‘switchen’ tussen taken of stukjes informatie ons gigantisch veel energie. Maar daar komt nu dus ook nog bij dat mensen die veelvuldig bezig zijn met het verdelen van hun aandacht daadwerkelijk 10 IQ-punten dommer worden. Vrouwen gemiddeld 5 punten en mannen zelfs 15! Mannen kunnen nog beter wiet gaan roken dan multitasken, dat kost je ‘maar’ 5 IQ punten. Nog een shockerend feitje: Voor je concentratie is het effect van multitasken gelijk aan een nacht zonder slaap.
Je aandacht op deze manier continu proberen te verdelen zorgt er eigenlijk voor dat onze ‘aandachtsspier’ verslapt. We trainen de verkeerde vaardigheden. Dit doen we niet alleen als we vanalles tegelijk proberen te doen, maar komt ook door de hoeveelheid prikkels die zich continu opdringen aan ons brein. Door te scrollen door je tijdlijn op social media bijvoorbeeld of de snelheid waarmee informatie op ons af wordt gezonden op tv. Is het je weleens opgevallen dat programma's tegenwoordig veel drukker en sneller zijn dan vroeger? Laat je kinderen maar eens naar een oude aflevering van Pippi Langkous kijken, dat gaat ze waarschijnlijk veel te traag. De hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Naar schatting verwerken we nu in 3 maanden tijd evenveel informatie als onze voorouders in hun hele leven. Geen wonder dat we moe zijn.
Je zou kunnen zeggen dat ons brein continu 'aan' staat; we zijn de hele tijd bezig met het verwerken van gigantische hoeveelheden informatie, vaak meerdere dingen tegelijk en de informatie volgt elkaar super snel op. Dat heeft twee hele duidelijke consequenties die je om je heen overal terugziet:
1. Het is zó vermoeiend voor je brein om continu te switchen tussen taken of stukjes informatie, dat we uitgeput raken. Steeds meer mensen kampen met vermoeidheids- en burn-out klachten. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook mijn blog over burn-out.
2. We gaan fouten maken. Organisaties hebben te kampen met (bijna) ongevallen door onveilig gedrag en/of een lage 'first time right' doordat er veel slordigheidsfoutjes gemaakt worden. Zowel vervelend als een enorme kostenpost.
Ik wil niet beweren dat bovengenoemde problemen uitsluitend veroorzaakt worden door multitasken. Uiteraard is het vraagstuk rondom burn-out veel complexer, anders hadden we het al wel opgelost. En ook voor fouten maken geldt dat je meer moet doen dan alleen niet multitasken om te zorgen dat mensen aandachtig werken. Maar als mensen niet aandachtig kunnen werken, gaan ze het sowieso niet doen. Wat volgens mij nodig zou zijn is dat organisaties aandacht gaan besteden aan het trainen van aandacht. Ik zou het geweldig vinden als er een bedrijf is dat het aandurft om in een ‘veiligheidscultuur’ programma te gaan werken met leuke manieren om mensen aandachtig te laten werken. Ik stel me ineens grote posters voor met ‘Where’s Waldo’, waarop mensen het poppetje moeten vinden en er een competitie van gemaakt wordt tussen afdelingen. Of een puzzelboekje of online spelletje waarin iedereen 5 minuten per dag ‘moet’ spelen om zijn aandacht te trainen. Als je dit dan combineert met het bijbrengen van kennis over hoe je brein werkt, waarom je minder zou moeten multitasken en hoe je aandachtiger kunt werken, dan ga je volgens mij enorme vooruitgang zien.
Neem gerust contact met mij op als je wilt dat ik met je meedenk over het inrichten van een vitaliteits- of veiligheidsprogramma.